မံုရြာစီးပြားေရးတကၠသိုလ္ ကခ်င္ျပည္နယ္မိသားစု

Monday, December 26, 2011

အစားေလွ်ာ့စားျခင္းျဖင့္ မွတ္ဥာဏ္ စြမ္းရည္ကို တိုးတက္ေစႏိုင္

အစားေလွ်ာ့စားျခင္းသည္ မွတ္ဥာဏ္ စြမ္းရည္ကို တိုးတက္ေစေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားလိုက္သည္။ အထူးသျဖင့္ ညေနစာကို ေလွ်ာ့စားၿပီး ညေနစာေနာက္ပိုင္း ေကာ္ဖီေသာက္ကာ ဇိမ္ခံတတ္ေသာ အက်င့္ကို ေရွာင္ရွားပါက ဦးေႏွာက္စြမ္းေဆာင္ရည္ကို တိုးပြားေစၿပီး မွတ္ဥာဏ္ကို ေကာင္းမြန္လာေစေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ေျပာဆိုခဲ့သည္။

အီတလီ သုေတသန ပညာရွင္မ်ားသည္ အဆာေျပရံုေလာက္ စားျခင္းသည္ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳကာ အသက္ရွည္ေစေၾကာင္းလည္း ေထာက္ခံခဲ့ေသာ္လည္း အစားအေသာက္ ေလွ်ာ့ခ်မႈေၾကာင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ မည္သို႔မည္ပံု ဆက္စပ္သည္ကို တိတိက်က် အေျဖထုတ္ႏိုင္ရန္မူ ရုန္းကန္ေနရဆဲ ျဖစ္သည္။

သုေတသီ ဂီအိုဗမ္ဘက္တစၥတာ ပါနီက CREB1ဟု အမည္ေပးထားေသာ ပရိုတိန္းဓာတ္ တစ္မ်ိဳး၏ ဦးေႏွာက္အေပၚ သက္ေရာက္မႈကို မိမိတို႔ ေလ့လာခဲ့ေၾကာင္း ရွင္းျပခဲ့သည္။ ၾကြက္မ်ားတြင္ စမ္းသပ္မႈအရ ကယ္လိုရီ ေလ်ာ့နည္းေသာ အေနအထား (အစားအေသာက္ ေလွ်ာ့စားေသာ အေျခအေန)တြင္ ၾကြက္မ်ား၏ ဦးေႏွာက္စြမ္းရည္ကို တိုးျမွင့္ေပးေသာ CREB1 ပရိုတိန္းဓာတ္ ထြက္ေပၚမႈသည္ ပိုမိုမ်ားျပားေနၿပီး ယင္းအက်င့္ကို ဆက္လက္ထိန္းသိမ္းထားပါက အာနိသင္ ရွည္ၾကာေနေၾကာင္း ေဖာ္ထုတ္ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။

“ၾကြက္ေတြကို ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေန႔စဥ္ စားသံုးမႈရဲ႕ (၂၅)ရာခုိင္ႏႈန္းကေန (၃၀)ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ ေလွ်ာ့ခ်ၿပီး အစာေကၽြးခဲ့တာပါ။ လူေတြအတြက္ ဆိုရင္ေတာ့ ကယ္လိုရီ (၆၀၀)ေလာက္ ေန႔တိုင္း ေလွ်ာ့ေပးရမယ့္ ပမာဏေပါ့”ဟု ေဒါက္တာ ပါနီက ရွင္းျပခဲ့သည္။ ၎က ယခုေတြ႕ရွိမႈသည္ အစားအေသာက္ အေလ့အက်င့္ႏွင့္ ဦးေႏွာက္၏ စြမ္းေဆာင္ရည္တို႔ၾကား ဆက္စပ္မႈ ရွိေနသည္ကို ပထမဆံုးအႀကိမ္ သက္ေသျပႏုိင္သည့္ အေရးပါေသာ ေျခလွမ္းတစ္ခုအျဖစ္ ညႊန္းဆိုသြားသည္။
Source;  www.planet.com.mm

No comments:

Post a Comment